For Kristus gav seg sjølv for oss. Han ville fria oss ut frå all urettferd og reinsa oss, så vi kan vera hans eige folk som med ihuge gjer gode gjerningar. Titus 2,14

søndag 16. september 2012

Å skamme seg over Jesus - og å være til skam for Gud

Den regner jeg som en virkelig kristen som verken skammer seg ved evangeliet eller selv er en skam for det.

M. Henry


Relevante bibelvers:

Mark. 8, 38:
For den som skammer seg over meg og mine ord i denne utro og syndige slekt, skal også Menneskesønnen skamme seg over når han kommer i sin Fars herlighet sammen med de hellige engler. (Jesus)

Rom. 1, 16:
For jeg skammer meg ikke over evangeliet. Det er en Guds kraft til frelse for hver den som tror, jøde først og så greker. (Paulus)

1. Kor. 1, 18-19:
For ordet om korset er dårskap for dem som går fortapt, men for oss som blir frelst, er det Guds kraft. For det står skrevet:
        Jeg vil ødelegge de vises visdom,
        og de klokes klokskap vil jeg gjøre til intet. (Paulus)

2. Tess. 3, 10-12:
For da vi var hos dere, ga vi dere dette påbudet: Den som ikke vil arbeide, skal heller ikke spise. Vi hører nemlig at noen blant dere ikke holder orden på livet sitt; de arbeider ikke, de bare går og driver. Slike folk pålegger og formaner vi i Herren Jesu Kristi navn at de skal arbeide i det stille og spise sitt eget brød. (Paulus)

1. Tim. 5, 5-7:
Den som da virkelig er enke og står alene, hun har satt sitt håp til Gud og lever i bønn og påkallelse natt og dag.  Men den som bare vil nyte livet, hun er levende død.  Også dette skal du innskjerpe, så ingen får noe å utsette på dem. (Paulus)

Rom 10, 1-3:
Brødre, av hele mitt hjerte ønsker jeg og ber til Gud at de må bli frelst.  For det vitnesbyrd må jeg gi dem at de brenner for Guds sak, men uten forstand.  De kjenner ikke Guds rettferdighet, men vil bygge opp sin egen rettferdighet, (Paulus)

1. Kor 6, 2-7:
...hvorfor duger dere ikke da til å dømme i småsaker? Vet dere ikke at vi skal dømme engler? Kan dere ikke da dømme i jordiske saker?  Og når dere har slike saker, hvorfor setter dere til dommere folk som ikke har tillit i menigheten?  Dette er en skam for dere! Finnes det ikke en eneste forstandig blant dere som kan ordne opp i saker mellom brødre?  Nei, bror fører sak mot bror, og det for dommere som ikke er troende.  At dere har rettssaker mot hverandre, er i seg selv et nederlag for dere. (Paulus)

1. Kor. 15, 34:
Våkn opp av rusen for alvor, og synd ikke! Noen av dere kjenner ikke Gud. Det er en skam for dere at jeg må si det. (Paulus)

1. Kor 4, 35:
Hvis det er noe de vil lære, så la dem spørre sine menn hjemme. For det er en skam for en kvinne å tale i menigheten 
1. Kor 11,4:
En mann som ber eller taler profetisk med noe på hodet, fører skam over sitt hode 
(Paulus skrev begge disse tingene - kanskje det var slik i Paulus' tid? Frekke ting å gjøre? Men vi har erfart så mange ganger at Gud har brukt  og velsignet kvinner som har snakket i menighetene. Gud har vist oss noe annet enn Paulus' ord)

Ef. 5, 10:
Prøv hva som er til glede for Herren! Ta ikke del i mørkets gjerninger, for de bærer ingen frukt. Avslør dem heller!  Det som slike folk driver med i det skjulte, er det en skam bare å nevne. (Paulus)

2. Kor-11, 20-21:
For dere tåler jo at noen gjør dere til slaver, utnytter og fanger dere, behandler dere overlegent, slår dere i ansiktet.  Jeg må med skam tilstå at vi har vært altfor svake til den slags! (Pauls)

Judas 1, 5-13:
Herren reddet folket ut av Egypt, men senere utryddet han dem som ikke ville tro.  Og de engler som ikke tok vare på sitt høye verv, men forlot sin egen bolig, dem holder han bundet i mørke med evige lenker til dommen på den store dag.  Et annet eksempel er Sodoma og Gomorra og deres nabobyer, hvor folk levde i hor likesom disse englene, og i unaturlige lyster. Nå ligger de der som et eksempel på straffen i en evig ild.
     Likevel gjør disse menneskene det samme. Drevet av sine syner tilsøler de sitt legeme, forakter den myndighet som er over dem, og spotter englemakter.  Overengelen Mikael våget ikke å håne djevelen den gang han lå i strid med ham om det døde legemet til Moses; han dømte ham bare og sa: «Måtte Herren straffe deg!» Disse derimot spotter det de ikke kjenner, og det de begriper med sine sanser, likesom dyr uten fornuft, tjener bare til å ødelegge dem selv.
    Ve dem! De har slått inn på samme vei som Kain; de har kastet seg ut i samme villfarelse som Bileam, han som var ute etter egen vinning, og de har gjort opprør som Korah og er gått til grunne. De er skamflekker ved kjærlighetsmåltidene hos dere; der deltar de uten å frykte. De er hyrder som bare sørger for seg selv, skyer som driver for vinden uten å gi regn. De er trær uten frukt om høsten, dobbelt døde, ja, revet opp med rot. De er bølger på opprørt hav, som skummer opp sin egen skamløshet, forvillede stjerner, som det evige nattemørke venter på. (Judas)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar