For Kristus gav seg sjølv for oss. Han ville fria oss ut frå all urettferd og reinsa oss, så vi kan vera hans eige folk som med ihuge gjer gode gjerningar. Titus 2,14

lørdag 22. mars 2014

Pilatus, den gode mannen som drepte likevel

Pilatus skjønte at Jesus var uskyldig.
Han skjønte dessuten at lederne i Israel var misunnelige på ham, og at det var derfor de ville ha ham drept.
Som romer var han ikke selv blindet av misunnelse eller solidaritetsfølelse med jødiske ledere, eller av skuffelse over Jesus - så han så klart og bedømte situasjonen riktig. Ære være ham.

Pilatus tok konsekvensen av sin innsikt, og prøvde fortelle jødene at Jesus var uskyldig. Han prøvde få dem til å ombestemme seg. Han ga dem alle muligheter til å snu. Ære være ham. Han lot til og med Jesus piske, så blodtørsten deres kunne bli tilfredsstilt. Mindre ære her - han begynner å bli pragmatisk i stedet for rettferdig. Han vil være venn med folket.

Men jødefolket ville ikke snu.
De brukte i stedet sitt siste og sterkeste argument: Hvis du ikke sender Jesus i døden, er du ikke keiserens venn, sa de.

Da ga Pilatus seg.
Keiseren! Den romerske keiseren, lederen hans! Det måtte ikke skje. Keiserens vennskap var fryktelig viktig for ham. Riktignok vasket Pilatus sine hender - det er DERE som dreper ham, jøder! Ikke jeg! betydde det.

Og han festet også en plakat over hodet på Jesus som slo fast Sannheten: At Jesus var jødenes rette konge - til tross for jødenes protester, gjorde han dette.

Ja, Pilatus gjorde alt han kunne, riktig og sant - unntatt å våge vennskapet med lederen sin.
Han LOT Jesus bli korsfestet. Han ville det ikke, ære være ham, men han LOT det skje.

Vanæret være ham.
Mannen som tenkte på seg selv.

--------

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar